1 - MELOI ENTSALADA
12 Laguntzako osagarriak

500 gramo York urdaizpikoa
300 gramo Txaka edo Karramarro errusiarra
500 gramo ganba.
Maionesa pote ertain 1
4 yogurt natural
12 arrautza.
Prestatzeko modua
1- Meloia tako edo marrazkiz zatitu
2- York urdaiazpikoa takotan zatitu
3- txaka berdin.
4- salteatu sartagin batean ganbak
5- Jarri dena plater zabal batean.
6- Maionesa eta yogurta batera nahastu eta bota gainetik
7- Egosi arrautzak eta marratu entsaladan.
8 -Hozkailuan sartu hotza jateko
ON EGIN
2 - PIZZA
Osagaiak
Orea Kilo bat irin
Bi koilarakada olio
Bi koilarada legamia lehor
Koilaradakada bat gatz
Koilaradakada bat azukre
Bi katilu eta erdi ur epel
Saltsa Tomate saltsa (litro erdi inguru)
Bi tomate fresko
Olioa
Bi baratxuri ale (tipula nahi baduzu)
Oreganoa
Prestaketa
Saltsa
· Tomate saltsa lapiko batean jarri
· Baratxuri aleak eta tomateak txikitu
· Sutan egosi murriztu arte
Orea
· Jarri osagai lehorrak (irina, legamia lehorra, gatza eta azukrea) ontzi batean eta ondo nahastu
· Gehitu olioa eta ur epela orea osatzeko
· Ondo oratu
Pizza ondo egiteko GAKOA: oratzeko modua da, airea sartu behar da orea handitzeko.
· Igurtzi olioz plater bat eta zabaldu hor orea
· Film batekin ondo estali eta utzi handitzen
· Osatu bost pilota oreagaz (bakoitza pizza bat izango da)
· Pilota bat hartu eta zabaldu asadera batean
· Labean sartu aurretik goiko aldea margotu saltsagaz (prepizza egiteko)
· Labean jarri eta orea eginda egotean jarri saltsa gehiago eta sartu labean pixkat gehiago.
Beste osagai batzuk gehitu diezaiokegu:
Gazta, olibak, perretxikoak, piperra, tipula, tomate-xerrak, urdaizpikoa edo nahi duzuna… Guakamolea ere gehitu daiteke!!
OHARRA: gainean tipula jartzen badiogu, FIGAZZA du izena.
OHITURA: Normalean, Uruguain, pizza eta faina batera jaten da: faina pizza gainean jartzen da eta “pizza a caballo” du izena.
Faina hori txitxirio irinarekin egiten da eta normalean faina egiteko hautsa erosten dugu eta oso erraz egiten da.
Hemen ahizpak egiten duen beste faina errezeta bat pasako dizuet, oso erraza dena eta goxoa ere bada.

3 - FAINA
Osagaiak Katilu bat esne
Arrautza bat
Sei koilarakada irin
Koilaradatxo erdi gatz
Koilaradatxo bat royal hauts
Katilu laurden olio
Piper errea / artoa /gazta /espinaka
Prestaketa
· Irabiatu esnea eta arrautza 30 minutuz
· Jarraitu irabiazten eta gehitu: irina
gatza
Royal hautsa
olioa
piper errea /artoa /gazta /espinaka (mixerretik pasatuta)
· Jarri olioa erretiluan eta labean berotu
· Bota erretiluan prestaketa erdia, estali urdaizpikoagaz eta gero bota gainean prestaketaren beste erdia.

Osagaiak Ahuakate bat
Tomate txiki bat
Tipula erdi
Baratxuri ale bat
Limoi erdi baten
Gatza eta piper hautsa (nahi duzuna)
Prestaketa 1. Pisatu ahuakatea sardexka batekin
2. Txikitu gainerako osagaiak
3. Gehitu limoi zukua, gatza eta piper hautsa
4. Ondo nahastu osagai guztiak (finago nahi baduzu mixerra erabili)
Natxo, tostadekin edo nahi duzunarekin jan daiteke

5 - ZAPALLITO BETEAK
Barazki hau ZAPALLITO* deitzen da eta askotan beteak jaten ditugu. Horrela ebakita egosten dira bigunak geratu arte. Gero, barrukoa ateratzen da eta mamia eta esnearekin nahasten da. Hori izan daiteke betegarri bat, bestela haragi txikituta erabiltzen da. Gainean bexamel saltsa jartzen da eta labera.
*Uruguain eta Argentinan zapallito deitzen da (Cucurbita maxima var. zapallito), heldugabe jaten den fruitu honi. Uruguaiko eta Argentinakoa da eta kolonaurreko garaitik hazten dute.
Udan ereiten da, Buenos Aires eta Montevideoko latitudeetan. Loreak agertu ondoren, 9 - 13 egun pasatu eta gero uzta biltzen da. Urte-sasoi barazkia sailkatzen da.
6 - PATATA TORTILLA
Osagaiak

Arrautzak
Tipula
Olioa eta gatza
Prestaketa
Patatak
txikitu eta frijitu olio askorekin.
Oliotan
komeni da tipula jartzea biguntzeko.
Zartenean
ipintzen da olio gutxirekin eta ondo nahastu. Gero, arrautzak irabiatu, denarekin. Zartenera
bota, sua suabe izatea, zartaginean mugitzea komenigarria da. Ateratzen da eta
pintxoak egiteko erabil daiteke, piper berdea ere denbora berean frijitzen dira
gainean jartzeko.
Tabernetan
txaka, gazta, urdaizpikoa, ... jar daitezke gainean.
7 - Behi buztana saltsan
Osagaiak
- Txahal edo behi buztana

- Tipula bat
- Piper berde bat
- Berakatz ale bi
- Zurrustada bat ardo beltza
- Olio, gatza eta ura (salda)
Aurreneko gauza da buztan zatiei larregizko gantza, puska zuriak, kentzea. Uretan sartu (ordu batzuetan edo gau osoan) odola galdu dezaten eta ondotik sukaldeko paperean ondo sikatu.
Lapiko batean olioa berotzen ipini (hiru-lau bat koilarakada handi, lapikoaren hondoa beterik). Ondo beroa dagoenean buztan zatiak frijitu alde bietatik gorritu arte. Orduan zuritu eta txikitutako barazkiak,( berakatza azal eta guzti) eta gatza gehitu, eta eduki dena erregosten. Barazkiak ondo beratuta daudenean ardoa gehitu eta apur batean egosten eduki (5 min. Urritzen). Ura edo salda gehitu gero (buztan zatiak guztiz estaldu barik). Lapikoa itxi eta balbula igon denetik 25 bat min. egiten utzi (60 bat min. txahala barik behia bada).
Okela zatiak atera eta hoztutakoan tuper batean hozkailuan sartu. Barazkiak (berakatza kenduta) txinotik pasatuta zehatu (nahi den lodieraren arabera, lodiagoa nahi bada ura galtzeko sutan lurruntzen eduki ala arinagoa nahi izanez gero ura gehitu). Lortutako saltsa hoztutakoan tuper batean hozkailuan sartu (biharamunean gainaldean metatutako koipea kendu). Nahastu okela eta saltsa eta listo dago noiznahi berotu eta jateko.
On egin !!!
1. Zuritu frutak eta azalak gorde.
2. Ebaki laurdenetan eta kendu zuztarra.
3. Azalak egosi ur gutxi-gutxitan. Gorde “salda” apur hori.
4. Presio-lapikoan egosi mamia 5 minutuz, erantsi limoi baten zukua fruita-kilo bakoitzeko eta, ura(baso normal baten erdia). Laranja edo gorrixka koloreko konpota aterako da.
5. Pisatu konpota hori: (1.000gramo fruita/750gramo azukre)gehitu (Kondoina mingotsagoa denez, sagarrak baino azukre gehiago eskatuko du).
6. Orain gehitu 3.urratseko salaen salda. (pektina behar du masak, loditzeko).
7. Orain lapiko handian egosi su eztian, egurrezko paloteari eraginez,sarri, maiz, askotan, sarritan…..
8. Poliki loditu eta gorritu denean(60-90 min.)itzali sua.
9. Kristalezko edo plastikuzko tupperrak olioz igurtzi eta zabaldu gozokia.
KONTUZ!!! Eragiteko, palote luzea (edo okertua behar da, fruitak 200ºCko tenperatura hartuko duenez, zipriztinen ondorioak erredura larriak izaten dira. Bestela, bildu eskua eta eskuturra eskuzorroan.
Probatu ondoren, Zaporea ez baldin bada nahiko gozoa, erantsi sakarina, espartamo, estebia edo antzekorik.
9 - MENDAZKO IZOZKIA.
Osagaiak:
· Mendazko
(edo mendafinezko) 20 bat gramo hosto.
· 100g esne.

· 300g esne
kondentsatua.
· 150g
txokolate txip edo puskak.
· Koloratzaile
berdea.
Jarraibideak:
· Lapiko baten
esnea, esne kondentsatua eta mendazko hostoak nahastu.
· Su motelean
irakin arte utzi. Gero, 8 bat minutu eragin, nahasketa urritu arte.
· Irabiagailuarekin
nahasketa txikitzen da.
· Nahasketa
iraztontzi batekin iragaztek da, hosto apurrak baztertuz.
· Une honetan,
koloratzailea nahas genezake (hautazkoa da, ez dago ohiko dendetan). Kontuz,
apurka – apurka nahastuz, asko zabaltzen baita.
· Hozten uzten
da.
· Esnegaina
harrotzen da. Aurreko nahasketarekin nahasten da. Esnegainarekin nahasteko,
mugimendu motelak egin behar dira, bertan dagoen aireak ihes egin ez dezan.
· Txokolatezko
txipak nahasten dira, batzuk gordez.
· Nahasketa
izozkailura joango den ontzian (nik plunk cake erakoa hautatzen dut) jarten da,
azken txokolate txipak gainean jarriz. Ontzia estali, film batekin, esate
baterako.
· Izozkailuan
gutxienez 8 ordu egon behar da, baina egun batetik bestera hobeto.
· Ateratzerakoa, hutsean edo barkillo gainean egin daiteke. Txokolatezko jarabea ere gaineratu ahal zaio.
10 - EUSKAL PASTELA

600 gramo irin
400 gramo gurin
8 gramo gatz
8 gramo legami
Arrautza bat
Bi gorringo
400 gramo azukre
GEREZI KONFITURA EDO… KREMA
125 gr azukre
Litro erdi bat esne
75 gramo gurin
15 gramo maizena
75 gramo irin
3 gorringo
50 gramo koñak
BESTE BATZUK
Almendra xehatua
Arrautza irabiatu bat
Moldearentzako irina eta ogi arraspatua
Prestaketa
Masa egiteko: lehenik, azukrea eta gurina nahas
ezazu, eta gero gainerako guztia botatzen joan. Legamia eta gatza irinari
erantsi eta aurreko nahasketa guztiari bota.
Eskuz ongi landu, eta moldea errodilloarekin egindako
masa-xafla batekin bete ezazu.
Konfitura bota.
Edo krema bota nahi izanez gero, kremarentzako
osagai guztiak nahasi eta irabiagailuarekin irabiatu. Su motelean jarri eta
etengabean eragin. Irakiten eta loditzen hasten denean, sutik kendu eta moldea
kremarekin bete.
Konfitura edo kremaren gainera almendra xehatu
pixka bat bota eta beste masa-xafla batekin estal ezazu guztia. Bukatzeko,
gaineko aldeak kolorea har dezan, ongi irabiatutako arrautza eman gainazal
osoan.
LABEAN GUTXI GORA BEHERA 25 MINUTU EDUKI 160
GRADUAN
ON EGIN !!!
Ai ze gozo eta zaporetsu dagoen dana!!
ErantzunEzabatu